Tips på hur du skapar ordning på dina pappersdokument

Administration här & nu (tidigare publicerat i sociala medier)

Börja med att fundera över och gör en genomgång av vad det är för typ av dokument som du har i din verksamhet och gör gärna en skiss t.ex. en mindmap.

Bra frågor som tankehjälp är: Är det något som ska åtgärdas t.ex. en faktura som ska betalas eller är det endast information som du ska spara? Hur ofta kommer du ”använda” dig av papperet – är det papper från pågående kunder som du jobbar med eller är det något som är avslutat?

Har du en större mängd papper är mitt tips att börja med att göra en grovsortering. Detta ger dig en bra överblick. Jag brukar använda mig av en stor yta och sortera upp papperen i olika högar och därefter sortera respektive hög.

Bestäm dig för om du vill sortera dokumenten i olika kategorier t.ex. efter ämnesordning, bokstavsordning eller i datumordning och vilken typ av förvaring du vill använda dig av t.ex. brevkorgar, hängmappar eller pärmar.

Ta för vana att rensa dokumenten regelbundet och bestäm hur länge du vill arkivera dem utifrån gällande lagar t.ex. Bokföringslagen och vad som passar din verksamhet bäst.

Lycka till med organiseringen av dina papper – hoppas du som läser får glädje av tipsen!

Vänliga hälsningar
Kristina

2018-09-22 11:55